Innlegg

Viser innlegg fra juli 31, 2016

FISKESUPPE

Bilde
BLE ETTERHVERT ENIG MED MEG SELV AT DE SOM KOMMER TIL MIDDAG PÅ SØNDAG, DE SKAL FÅ FISKESUPPE Hvorfor blir aldri fiskesuppe her i huset aldri lik fra gang til gang? Det er noe som har gått opp for meg etter hvert. Mitt forhold til oppskrifter er litt løsaktig. De brukes bare når det passer meg og da bruker jeg det fra oppskriften som jeg lyster, der og da. Det er klart at sånt får noen til å fryse på ryggen, spesielt kakebakerne blant oss.  I de omgivelsene tøyser man ikke med det skrevne ord. Det er nok derfor kakebaking ikke er min sterke side. Jeg tar noen sjanser, smaker litt og tenker litt og smaker igjen, før jeg skjønner hva som passer. De fleste av disse har jeg med i fiskesuppa + noen til Det er jo noe annet når jeg skal kommunisere med dere som leser bloggen og oppskriftene. Har til og med truffet noen som forteller at de med hell bruker noen av dem. Det er hyggelig å høre, slikt blir jeg litt glad av. Men oppskrifta på fiskesuppe finner du et annet sted i b
Bilde
HELGA NÆRMER SEG, ET PAR MIDDAGER MED GJESTER RUNDT BORDET NÆRMER SEG OG Det evige spørsmålet om hva jeg skal servere dukker uunngåelig opp. Hovedrettene er ganske klar, det må bli noe med fisk. Til dessert hadde det vært hyggelig å servere noe ekstra smakfullt, friskt og sommerlig. Helst noe jeg ikke har servert akkurat disse gjestene før. Etter å ha vært i grubleboksen ei stund, så skjønner jeg at det må bli noe jeg har servert før. Tilbehøret kan endre på mye og den ideen jeg fikk hos ei venninne om sitronsaus til laksen er jeg virkelig ivrig etter å forsøke. Dette ser jo helt fantastisk ut Kokte lakseskiver, servert lun med agurksalat og sitronsaus og kokte poteter. Det er jo ikke en super, eksotisk spennende middag, men den sitronsausen den er alvorlig spennende. Oppskrift på sitronsausen 0,5 sitron 1 lime 3 eggeplommer 2 dl creme fraich Salt /pepper Riv skallet og press saften av sitron og lime. Pisk eggeplommer, og bland sammen med skallet og saften av sitron

DE BRUNE PINNENE FØLGER OSS FORTSATT

Bilde
HVER FERIE ÅRET RUNDT. DISSE KAKENE SOM BEGYNTE SIN KARRIERE HOS MEG I 1971 PÅ JESSHEIM De har hatt tilhold i mine kakebokser og i vår mager siden da. Det er perioder hvor jeg tenker at jeg er lei disse kakene, men hvis jeg så mye som ymter noe om å utelate dem, da stiger protestene. Svigermors gamle, japanske Te servise Det må jo innrømmes at jeg liker dem og at de har gjort mange ettermiddager ekstra hyggelig. Det skulle ikke forundre meg om de har skylda for minst et par av mine ekstra kilo, det vil si jeg er i grunnen helt sikker på det. Du verden så hyggelig vi har hatt det sammen i årenes løp. Derfor er det sånn at slike gamle venner får bli. De brune pinnene blir med meg inn i framtiden og. Oppskriften fins andre søkbare steder på bloggen. Klikker du her for flere småkaker

FYRSTEKAKE, DER HAR DU EN GOD, GAMMEL VENN

Bilde
DEN HADDE JEG NESTEN GLEMT, MEN NÅR SOMMERVÆRET SVIKTER, HVA TROR DU JEG FINNER PÅ DA? Jo, du skjønner det nok, det blir matlaging. Alltid når energinivået er lavt og det må ro til for å komme på plass igjen, så begynner jeg å lese. Forskjellig litteratur, men og kokebøker og oppskrifter. Min smak når det gjelder litteratur er i beste fall eklektisk,(et fint nytt ord som betyr blandet) i verste fall rotete. Smaken svinger fra Roald Dahls "Danny og den store fasanjakten" via Robert  Wilson "Mennesketyvene", Kjetil Bjørnstads "Verden som var min", til den jeg sist uttalte meg om her på bloggen, den om de to i gummibåt på håkjerringfiske i Vestfjorden. Det er nok variasjon der til å få både mental hvile og mental oppfrisking. Fra kokebøkene og tradisjonene og de gamle oppskrifters verden, der kom ideen om fyrstekake. Et ekko fra fortiden da den var en favoritt. Ei kake for en fyrste Oppskrift Mørdeig: 300 g hvetemel 1 ts bakepulv

TIL ALLE BOKLESERE

Bilde
OBS!     ADVARSEL     ADVARSEL      OBS! Bøker inneholder bl. a tanker, ideer, holdninger, kreativitet og estetikk som kan ha langtidsvirkning på mennesker. Lesing er vanedannende og kan medføre endringer i for eksempel tankegang, livsanskuelse, intelligens og personlighet Her er kilden Går du allikevel videre? Klikk her

HAVBOKA

Bilde
FOR OSS BLE DENNE SOMMERLEKTYREN DENNE SOMMEREN Opprømt med skinnende øyne sto min eldste datter og sa "dette er en perle av ei bok" Boka som hadde fått henne så beveget var Morten Størksnes sin  bok "Havboka, eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider"   Slik ser den ut Det første jeg tenkte på da hun fortalte var "Moby Dick". Jeg kjente på motstanden i meg selv mot tung og sjelegranskende litteratur for og om det maskuline i ferien. Nysgjerrigheten vant allikevel, og Størksnes vant over meg. Rammefortellingen er allerede klar etter å ha lest tittelen. Den blir interessant fordi den handler om vennskap og uvennskap, tillit og mistillit. Boka ga meg allikevel  noe mer. Den fraktet meg inn i naturen, klimaet og skiftningene av lys og mørke i det eksotiske Lofoten Vesterålen. Her var ikke det jeg fryktet menns identifisering med og kamp mot elementene. Jakten på håbrannen på det store og ville havom

KOKER MAN SOLBÆRSYLTETØY EN SØNDAGSFORMIDDAG?

Bilde
NEI, SELV IKKE JEG ER SÅ SPRØ. DETTE SYLTETØYET HAR RUKKET Å KJØLNE Nå er det syltetøyet klart til å glede oss over søndagsfrokosten. Det kan allikevel være litt interessant å vite hvordan dette utviklet seg. Det var ikke en lineær fremgang om jeg må si det sånn. Heller ikke optimal. Bærene kom på kjøkkenet i flere omganger over flere dager. Dette hadde forskjellige årsaker. Bakkemannskapet som har ansvaret for å plukke og å rense, han er unnskyldt når han ikke orker å plukke i regnvær. Kokka som er ansvarlig for å få syltetøyet i glassene var glad til, fordi hun ikke hadde så lyst til å lage syltetøy. Resultatet ble at den første porsjonen på ca 10 glass ble mislykket, det stivnet ikke og det var litt surt. Da tok vi flere dagers pause for å bearbeide irritasjon og motvilje. Jeg kom på at jeg i tidligere tider avla høytidelige løfter om å aldri involvere meg i slike prosjekter. Da jeg var yngre hadde dette ingen interesse. Tanken den gang var at så lenge butikkene solgte godt sy