Innlegg

Viser innlegg fra januar 1, 2012

ROASTBEAF

Bilde
MYE GODT PÅ DEN TALLERKENEN Mye godt her Ser ikke det deilig ut? noe helt annet enn vår tradisjonelle jule- nyttårsmat. Var vi fornøyde? Var gjestene fornøyde?  Gjett om. Bare en annen vinkel   Potetsalaten er laget av kalde poteter i terninger, crème fraish, litt majones salt pepper    og finhakket løk. Ingenting var målt nøye opp. jeg startet med den mengden poteter jeg   skullebruke og så laget jeg dressing ut fra det. Forholdet på elementene i smakte jeg meg fram til. Roastbiff Det første som må til er førsteklasses råvarer. Godt mørnet kjøtt. Resten er plankekjøring. Pepperrotsaus  Det er bare rømme el. crème fraish med raspet pepperrot og sitron oppi. Flere oppskrifter her

HJEMMELAGET RULLESYLTE

Bilde
FAMILIENS JULETRADISJONER Hva er vel en jul uten en skikkelig julefrokost, eller et skikkelig koldtbord til lunsj 1.juledag? Vi husker vel alle de solide frokostene som serveres i julen, og som får oss til å glemme både Norvegia og leverpostei, dette er de frokostene da selv barn spiser noe annet enn nugatti. (håper vi) Her hos oss er det en av de viktigste tradisjonene; lunsj 1. juledag. Alle gleder seg og har vi laget noe godt hjemmelaget pålegg, så kommer det fram nå.  Ribbemiddagen er det det samme hvor vi spiser, men julefrokost(den heter det, selv om den aldri har blitt servert før ved 12-13 tida)den har en større betydning hos oss. Et av det faste innslag er SYLTERULL AV SIDEFLESK ELLER BUKLISTE Oppskrift Krydderblanding: 1 ss allehånde 1 ss nellik 1 ss ingefær 1/2 ss sukker 1 ss salt 1/2 ss hvit pepper Det kan være at dette virker mye, men du bruker bare det du selv synes, husk mye løses opp under kokinga.  Bruk skarp kniv Kjøp en ca. 1-2 kg

OST HØRER HJEMME PÅ VÅRT JULEBORD

Bilde
VI SPISER JO OST ELLERS OG Den troner i bakgrunnen Edamer ost er juleosten for oss. For å høyne smaken har vi begynt å lagre den. Det vil si at vi legger den mørkt og kjølig i desember, der ligger den til neste desember. Da først får den være med på julefeiringa. Det ble en helt annen smak. Nydelig, men plasten rundt må være hel, ellers kan det bli mugg. Jeg eksperimenterer med å lagre i to år. Til neste høst får vi vite hvordan det går Klikk her . Rød og fin       

FINGERMAT FØR VI GÅR TIL BORDS

Bilde
DET KAN VÆRE SÅ MANGT Ferdigkjøpte terteskåler med 1 marinert scampi, 1 sprut sitronmajones, drysset med revet sitronskall. Mye mat Skåler med ferdig dip og små kjeks til dippen og en skål med oliven, paprika, hvitløk, jalapendos i olje. Tror du champagnen smakte godt? Øyefristelse Små kjeks med hjemmelaget guacamole litt gravet laks og en topp kaviar.                                                                                                                

SÅ VAR VI KLAR TIL NYTTÅRSFEST

Bilde
VIDUNDELIGE STUND MENS JEG PYNTER Har man blått og hvitt servise ... Da har jeg det så morsomt. Etterpå er jeg stolt som en hane over at jeg oppnådde det jeg ønsket. Det skulle være midnattsblå med hvitt og sølv. I skuffer og skap finnes mye rart, og på merkelig vis kommer det til nytte. Festen etterpå var og som den skulle, veldig hyggelig. Juggel og bling

SKAL DU HA ÅRETS BESTE SAUS?

Bilde
JUST FOLLOW ME! FOR NÅ GÅR VI VIRKELIG TIL GRUNNFJELLET AV SAUSLAGING. En kalkunmiddag må ha en smaksrik og fyldig saus. Det går ikke med hva som helst her. ...MEN GJETT OM DET SMAKTE Oppskrift Innmaten som følger i kalkunen 2 gulrøtter 1 løk 1½ l vann 1-2 buljongterninger (Kylling/høns) 1-2 laurbærblad Kraft fra bunnen av panna du brukte til å steke kalkunen. 2-3 ss hvetemel frisk, syrlig juice til å smaksette salt/pepper Kutt all innmaten i mindre biter, kutt gulrøttene og løken og brun alt i panne. Hell i vann med buljongterning, laurbærblad. Kok  dette i 2-3 timer, småkoking så klart. Da vil det se ut som på bildet. Ikke vakkert, men helt nødvendig for den senere smaken. Spe underveis hvis det fordamper for fort. Dette kan du gjøre mange timer i forveien og sette til side. Sil og tilsett den silte krafta fra bunnen av kalkunpanna. Kok opp, ta av plate og sikt over hvetemelet. La dette stå til melet har trukket inn, visp opp, kok opp igjen

ÅRETS KALKUNMIDDAG

Bilde
DEN MÅ JO VÆRE NOE FOR SEG SELV. SOM EN AV GJESTENE SA, DETTE SLÅR ALLE DE ANDRE JULEMÅLTIDENE SOM FINS. Er det kokkens vin vi skimter bak??? Tomt allerede? Når vi nå etterhvert har falt til ro med det tilbehøret som vi har lært oss gjennom årene, fra forskjellige kilder (de er alle amerikanske). Nå står vi tilbake med et spekter av smaker som bare er frydefullt. I år som i fjor hadde vi brokkolisalat, søtpotetpuree, stuffing i form, tranebærsyltetøy, saus og selvfølgelig den store glinsene, blanke, gylne kalkunen. Alt tilbehøret finner du i oppskriftene mine. Oppskrift på hvordan jeg ordner kalkunen kommer her: Vask og tørk fuglen utvendig og innvendig. Innmat er tatt ut og brukes til sausen. Jeg fyller kalkunen med epler og sitronbiter. så smelter jeg ca 100 gr marg og blander i 1-2 ss salt og 1 ss pepper. Dette pensler jeg kalkunen utvendig med. Det skal være mye smør. Følg ellers stekeanvisningene som følger i esken når du kjøper den

POTET ER ALLE TIDERS TILBEHØR

Bilde
PASSER ALLTID OG TIL ALLE TING. Alle som noensinne har vært i nærheten av en grill i den iskalde norske sommeren, tenker bare en ting når man sier potetsalat. Da må jeg minne om en viktig ting, nemlig at den hjemmelagete er helt uten tilsetninger eller E-stoffer og andre ukjente uhumskheter. Den smaker faktisk forbausende mye bedre enn mye fra butikkene. Dryss over timian Potetsalat Ingredienser 8 stk store potet 1 dl rømme 1 pk majones 2 ss sitronsaft ½ ts salt ½ ts nykvernet pepper 2 ts sukker 2 ss hakket purre 1 stk grønt eple Slik gjør du 1. Kok, skrell og avkjøl potetene. Del de i passe terninger. 2. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt, pepper og sitronsaft. 3. Skjær purren i ringer. 4. Vend alle ingrediensene sammen, og la salaten stå en stund for å få smak. I denne oppskriften er alt ca. Du må smake og prøve deg frem. F.eks et grønt eple endrer smaken, eller gressløk istedet for purre. Du kan ha mere eller mindre av alle ting, al