Innlegg

Viser innlegg fra juli 4, 2010

LAM SOM SØNDAGSMIDDAG HOS MAMMA

Bilde
DET ER MIDDAGEN ALLE GLEDER SEG TIL LÅRET ER KLART Dette er et annet måltid Lammestek er alltid populært, kanskje ikke perfekt for en sommersøndag, men man tar det man har og gjestene liker godt lam. Som vanlig satser jeg på langsteking av låret. Som krydder bruker jeg bare salt pepper og sitron. Okei da, hvitløken går vel som krydder. Spekk med fedd rundt i de tykke delene av låret, prøv å spre dem rundt. Stikk hull med en knivspiss, helst der muskler deler seg og langs hinner. Legg lammelåret under lokk i kald ovn 4-5 t før du skal servere den.  Sett ovnen på ca 120 C. Det er lurt å følge med underveis, men husk du kjøler ned og slipper ut varme hver gang du tar ut eller åpner stekeovnen. Vil du bruke lenger tid 6-8 t, så går det bra, bare sett ned varmen. Husk at 100 C er kokepunktet, så går du under så må du skru opp på slutten av steketida for å få en skikkelig stekeoverflate. Denne stekemåten gir et kjøtt som smaker eventyrlig godt.  Kjøttet blir

CÆSARSALAT SOM LUNSJ FOR ET UTKJENT ANTALL DAMER

Bilde
ET KUNSTSTYKKE, MEN HELDIGVIS FIKK JEG VITE ANTALLET, ELLERS SKUNNE DET HA BLITT LITT AV EN JOBB En ferdig tallerken Når hagen fylles av voksne damer som teller kalorier og karbohydrater, da er gode råd dyre. Men når har ikke salat falt i smak? Denne gangen velger jeg Cæsarsalat med kyllingfileter.  Dressingen er hele hemmeligheten med denne salaten, når den er god så er det ingenting som slår den i smak og enkel tillaging.  Oppskrift på dressing til Cæsar salat 2     eggeplommer 1   ss   fransk sennep 2   fedd  hakket  hvitløksfedd 1     sitron  (presset saft av) 1   ts   worcestershiresaus 1   ts   hvitvinseddik 2   dl   olivenolje  (ekstra virgin) 4     hakket  ansjosfileter 60   g  revet  parmesan 1   ss   sukker  (smakes til) Kjør eggeplommer i food processor(matmølla) sammen med sennep og hakket hvitløk. Tilsett sitronsaft, worcestershiresaus, hvitvinseddik og drypp deretter inn olivenolje. Først bare noen dråper, deretter litt og litt mer olje om

MANGO ER ET GODT TILBEHØR TIL LAM

Bilde
NOE FRISKT OG STERKT Ok, kaker bakt og kaker spist, gjester kom og gjester reist , men oppskrifter til bloggen er igjen klar fra meg. Middagen i dag blir en liten roastbiff for to. Lurer på om ikke mango/chilisalsa er en smakfull vinner til oksekjøttet? Altfor lite, må handle mer OPPSKRIFT 2 stk modne mango 1 hel agurk  2-3 vårløk 1-2 chili Salt Chilipepper Ekstra virgin olje Alt kuttet i små biter og blandet. Krydre med litt salt, litt chilipulver og ringle litt god ekstra virgin over. Sett kjølig et par timer før servering. Smak og ha på ekstra krydder om nødvendig. Dette er et tilbehør for alt kjøtt som er stekt, fra lam og svinekoteletter til sterkt krydrede kjøttkaker og oksekjøtt. Kylling faller litt gjennom, den er for mild selv. Ok, butikken, here I come. Mango skal bli i dag.

BRUNE PINNER

Bilde
DISSE DEILIGE SPRØ KONFEKTKAKENE Passer alltid til en kopp te som tilbehør til is eller multekrem. Passe sprø, seige og med en nydelig karamellsmak. Det er nok, ikke hent flere BRUNE PINNER Denne oppskriften fikk jeg av Baker Emilsen, da vi bodde i Algarheimveien på Jessheim i fra jan1970 til høsten -72. Dette er kaker som blir litt lik konfekt. 200 gr marg 200 gr sukker 1 egg 250 gr hv.mel 1 ss sirup 1 ts kanel 3 ts bakepulver 1 ts vaniljesukker Kanel og sukker til toppen FREMGANGSMÅTE Margarin og sukker røres hvitt, ha i eggeplommen. Sikt i det tørre og ha i sirup. Dette blir en løs deig, den skal ikke eltes eller arbeides mye med. Del deigen i fire og lag pølser så lange som stekeplaten Legg bare 2 på hver plate. Lag et spor langs pølsa, pensle med eggehviten og dryss på perlesukker og kanel langs hele sporet. Stengene flyter utover når de stekes, de må deles i snitter straks de taes ut av ovnen. VARIASJONER Deler av sukkermengden kan byttes

MORRAKATASTROFE

Alarmen gikk!! Hvordan tror du det føles å komme på et kjøkken hvor fryseskapet har stått opp hele natta? Hard jobbing før fanden har fått skoa(eller hva)på seg. Tømme, tine resten, vaske, rydde på plass, vaske kjøkken etter sjø(Fryse)slaget og på toppen av det, lage brune pinner for kaffekos senere i dag. Jo, effektive, det er vi. Det er endel av vår kjøkkenkultur.

MANDAGMORRA OG FORTSATT FERIE MED SMOOTIE

Bilde
DET BLIR IKKE STORE OPPSKRIFTENE NÅR FERIEFØLELSEN HAR OPPSTÅTT En rosa drøm Oppskrift 3 dl vaniljeyoghurt 2 dl syrnet melk bringebærsmak ½ stk banan 3 dl dypfryste bringebær Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Server straks i to store glass. Tilsett banan og dypfryste bringebær. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett isbiter. Hell yoghurt og syrnet melk i en blender/foodprosessor. Ja , ja jeg gidder ikke å lage god mat hver dag, men en smootie er jo greit. banan, frosne bringebær, yoghurt og litt melk...Det smaker sommer og avslapning og friskhet og FERIE Du blir og litt mett ei lita stund.

PAI TIL LUNSJ

Bilde
EN STOR OG EN LITEN Joho.. to stykker klare for ovnen. Det ser lekkert ut, ikke sant? Denne gangen har jeg kjøpt en pakke og bare tilsatt vann. Selv  paifyllet leste jeg bakpå. Noen ganger..... Ellers kan du gjøre sånn: 175 gr hvetemel, 100 gr KALDT smør i små terninger, 1 eggeplomme og 4ss kaldt vann. Kjør alt sammen i kjøkkenmaskin til det er en sammenhengende klump. ca 1-2 min. Legg kaldt ei stund før du kjevler ut.

FORSLAG TIL PAIFYLL

Bilde
Ikke mye å si om dette, resten sto bakpå pakka. Jeg lover det blir ikke ofte.  Finhakk  broccolistilker 

PAIEN MIN

Bilde
FERIEMAT Det er vel det samme som vanlig hverdagsmat, bare mer vellaget og gjennomtenkt. For eksempel pai, jeg serverer den nesten likt fra gang til gang. Skjeler litt til kjøleskapeinnholdet, men der må være litt bacon for å en spenstig smak, det må være ost og jeg MÅ ha muskatnøtt i eggeblandingen. Når den først er laget, kan vi bestemme selv når den skal spises. Du kan tilogmed ta den med som matpakke på stranda eller på picknicken. Derfor er den den ultimate feriematen. Jeg liker den aller best varm, og i ferien lager jeg den på denne måten:

PANNACOTTA EN SØNDAGMORGEN?

Bilde
EN DATTER KOM MED IDEEN DETTE BLIR DEILIG Alt er stille etter lørdagens eksesser, kanskje lyden av oppvaskmaskinen kan få igang noe? Minner om hva vi spiste og hvordan jeg fikk til f.eks pannacottaen er gode å dvele ved. Oppskrift: 1 vaniljestang 5 dl fløte ca 3-4 ss sukker 4 plater gelatin Del vaniljestanga på lang, skrap ut frøene. Ha dette oppi en kjele sammen med fløte og sukker. Pass på, blandingen må ikke koke, du kan trekke den en stund for å trekke ut smaken fra vaniljestange, og sukkeret må smelte ca 10-15 min. er nok. Sil blandingen og varm den forsiktig opp på nytt.  Gelatinplatene bløtes og røres ut i fløteblandingen  mens den ennå er god og varm. Hell i 4 porsjonsglass og sett kjølig over natta. Rabarbrasorbeen   vi laget i går   var en absolutt suksess. Her åpner det for mulighetene for variert bruk av rabarbra. Tror jeg må fryse rabarbra for å ha den i beredskap utover vinteren. Det var og min første pannacotta. Bare fløte med vaniljestang. Jeg forstår og