Innlegg

Viser innlegg fra oktober 26, 2014

HØSTENS FØRSTE KLIPPFISKMÅLTID

Bilde
SELVSAGT ER DET MYE SOM PASSER FINT Å SPISE OM HØSTEN Allikevel er det enkelte ting som følger sesongene. Kan bare nevne fårekål. For meg er det en hel rad med gode måltider jeg får ekstra lyst på i løpet av høstmåneden fram mot jul. Fårekål er allerede nevnt, lutefisk, kjøtt av vilt, gås og and, sist men ikke minst, bacalao. Den spesielle og smakfulle klippfiskgryta. Det er jo mye tomater og tomatpure bacalao, det tåler jeg dårlig. Derfor har jeg begynt å kikke over grytekanten på jakt etter andre måter å tilberede klippfisk på. Siden det sies at ingen kvinner i Portugal blir gift uten å kunne minst 365 måter å tilberede klippfisk på, så regner jg med at det skal være greit å finne en variasjon. Så lenge de ikke skriver oppskriftene på Portugisisk da.  Det stekes og brases Klar til å spises Oppskrift til 4 personer 600 gr klippfisk 1-2 dl olivenolje 5-6 fedd hvitløk 8 små kokte poteter 2 paprika chili brokkoli eller spinat Vann fisken i et døgn, skift va

FISKEGRATENG ER SOM EN DØRÅPNER TIL BARDOMMENS RIKE

Bilde
BARE NAVNET FÅR MEG FORFLYTTET TIL MIN BARNDOMS KJØKKEN OG MINNENE STRØMMER PÅ. Dette er en av de mest tradisjonsrike hverdagsretter jeg kan tenke meg. Dessuten handler det ikke bare om min barndom. Smaken og duften fremkaller 70-tallet i fullt monn. Da var det jeg som laget mat og mine barn som lagret barndomsminner. Akkja, vi bestemødre kan sukke litt over forgagne tider, men er vi lure så henger vi oss ikke for fast i dem. Derfor er dagens grateng en nyskapning og oppgradering. Med gylden sprø stekeskorpe Oppskrift til 4 personer 500 gr torskefilet 2 dl ukokt makaroni 1/2 purreløk  3 ss smør 3 ss hvetemel 4 dl melk 3 stk egg 1 ts salt 1/4 ts muskatnøtt 1 dl brødrasp 1 dl revet ost Hvitsaus: Smelt smøret i en kjele, rør inn hvetemelet til en klumpfri røre. Tilsett melken litt etter litt og rør godt til du har en jevn saus. Avkjøl litt før eggeplommene røres inn. Kok makaroni etter anvisnng på pakken, minus 2-3 min, den vil koke litt i gratengen. Rør den inn

CHUTNEY ER IKKE SÅ VANLIG I VÅRT DAGLIGE KOSTHOLD

Bilde
DET BETYR IKKE AT DET IKKE KAN SPISES Tvert imot, det er et utmerket tilbehør til mange kjøttretter. Best smaker chutney til fett kjøtt. Det handler om å balansere smakene litt. Eksemplet jeg bruker er surkål til ribbe. Noe syrlig/søtt som nøytraliserer det fete, og letter fordøyelsen. Denne chutneyen kan kanskje erstatte surkål til ribba? Tja, der gikk jeg vel litt for langt. Tradisjoner er tradisjoner og skal ikke tøyses med, eller? At det smaker godt er ingen hindring, og har du først fått smaken på dette er det en fare for at du kommer til å prøve igjen og igjen. Nå er du advart.  Se den fantastiske fargen Oppskrift på CHUTNEY 1 rødløk 1 hvitløk 6 tørkede aprikoser 1 kvist rosmarin  2 ss mangochutney 1 dl kyllingbuljpong  1 dl rødvin 1 ss balsamico 1-2 ss olje Finkutt løken og la den steke litt til den er blank i olja. Ha så i aprikoser, buljong og vin. Dette skal stå og småputre i ganske lang tid. Smak til med balsamico rett før servering.

SUPPE SOM SMAKER

Bilde
GRØNNSAKSUPPE ER EN DEILIG HØSTSPISE Butikkene bugner av ferske, gode grønnsaker. Rundt om dukker det ene ”Bondens marked” opp etter det andre. Kjempeflott, jeg trenger den inspirasjonen det er å se gode friske råvarer. Det gir en ekstra dytt å få ta og få lukte på varene. Kan kanskje si det så sterkt, jeg kommer nok aldri til å handle noe særlig på nettet. Må se, lukte, smake og føle, før jeg gidder kjøpe. Alt fra klær til mat. Ja, ja, så var det den suppa jeg laget. God og mager For å holde kaloriinntaket innenfor de 500 på mine to lavkaloridager i uka, så har jeg tenkt ut noen oppskrifter. Dette hender det jeg spiser til middag. Oppskrift på suppe for 1 person. 4 dl vann 50 gr sellerirot gir 15 kalorier 60 gr fenikkel gir 20 kalorier 50 gr grønnkål gir 20 kalorier 1fedd hvitløk Ca 130-140 gr kyllingfilet gir 140 kalorier 1 ss raps/solsikkeolje Til sammen ca 195-200 kalorier Selleri, fenikkel og hvitløk kuttes i mindre biter, kokes i ca 15 min. grønnkålen

MARENGS ER EN DEILIG AVSLUTNING

Bilde
ETTER KRAFTIGE MÅLTIDER MED MANGE SMAKER, SÅ MÅ MAN PÅ EN ELER ANNEN MÅTE ROE DET NED. Marengs med limekrem er en sånn dessert som roer ned smaksløker og fordøyelsen. Jeg mener jo at en søt dessert roer ned sjela og- Det er jo ikke den første gangen noen tenker marengs til dessert, dessverre. Det hadde jo vært artig å kunne være den første som tenkte ut noe så genialt. Ikke sant? Drøm søtt. Da må jeg vel  klare å være mer kreativ enn en skarve marengs.  Ikke noe galt om marengs, den har kommet og gått på mitt kjøkken i 40 år. Mer eller mindre vellykket, men alltid elsket av unger og voksne søtmonser. Denne gangen serveres den med noe så godt som Creme fraich. Du vet den litt syrlige som hverken er fløte eller rømme. Oppskrift på marengs for 4: 2 rene eggehviter 100 gr sukker 1 ts hvitvinseddik Pisk eggehvitene med halvparten av sukkeret til det skummer og begynner å stivne, ha så i resten og pisk til massen står i fine topper. Pisk inn eddiken helt til slutt. Sp