Innlegg

Viser innlegg fra mars 25, 2012

DE GODE GAMLE HASSELBACKPOTETENE

Bilde
Godt kjent på 80-tallet, men like gode ennå. Den sedvanlige og kjedelige poteten, som holder oss med en masse viktige vitaminer og karbohydrater. Hasselbackpoteter 4 store poteter 1-2 ss smeltet smør eller margarin 1 ts salt 2-3 ss klippet kryddergrønt, f.eks persille, gressløk eller timian eller 2-3 ts tørket urtekrydder, f.eks estragon eller basilikum ½ dl revet ost, f.eks chedda 2 ss parmesanost  Poteten kommer vi ikke utenom Tilberedning Skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt igjennom (legg poteten oppi en tresleiv når du skjærer den, da skjærer du ikke poteten helt igjennom). Potetene skal henge sammen i bunnen. Legg potetene i en smurt, ildfast form. Pensle med matfett. Kryddre med salt og ønsket krydder. Stek ved 225 grader i ca. 45 minutter. Pensle av og til med smør (magarin) under stekingen. Bland de to ostesortene. Strø osten over potetene. Stek potetene ytterligere i 10-15 minutter, eller til de er gyllenbrune og osten har smelt

HVORDAN KAN MAN STARTE DAGEN?

Bilde
JO, KANSKJE MED FERSKPRESSET APPELSINSAFT DET ENKLE ER OFTE DERT BESTE Det er jo ikke akkurat noen noen ny oppfinnelse, det er ingen stor overraskelse, men en liten påminnig om at det som er sunt også kan være  godt, og så såre enkelt. Enkelt og forfriskende Ikke akkurat nødvendig med oppskrift for dette. Vil du lese om flere drikker, kan du klikke her.

LESKENDE OG HELSEBRINGENDE DRIKKE

Bilde
DET FÅR JEG ALDRI NOK AV DENNE GANGEN ER DET INGEFÆR Vanlig te Earl Grey osv drikkes i passe mengder her i huset, så varierer jeg med sort-te, og jasmin-te. Når forkjølelser nærmer seg og frost grøsser i kroppen, har jeg laget meg ingerfær-te. FOR EN VANLIG GRØSSEN KVELD: Kok 3 dl vann med 2-3 skiver fersk ingefær, tilsett 1 pose vanlig te, kok opp igjen ha i sukker og melk. FOR EN DAG DER DU TROR DU BLIR SYK: Rasp fersk ingefær og press saften gjennom sil. 1 ss saft+ 1ss honning, bland og ta som medisin flere ganger om dag ved  forkjølelse. Flere drikker fins her En vakker tekopp styrker helse-effekten

GRATENG DAUPHINIOS

Bilde
På  norsk, gratinerte poteter Har vært med i mitt liv og på mitt kjøkken i flere år enn jeg liker å innrømme. Det smaker godt og det er populært ennå i dag. Her kommer en fransk oppskrift: Gratin Dauphinois . Til 6 porsjoner: 1 kg potet, gjerne flere typer 5 dl melk (ikke skummet) 1,5 ts salt nyrevet muskat 1 fedd hvitløk 3 ss gressløk (valgfritt) 0,6 dl kremfløte Skrell potetene. Skjær dem i like, tynne skiver, ca 3 mm. (Det kan være lurt å bruke food processor). Ikke skyll dem nå, for da mister du den deilige stivelsen som siver ut og fungere som tykningsmiddel senere i prosessen. Bland poteter, melk, salt og litt nyrevet muskat i en kjele. Kok opp på lav varme. La det koke i åtte minutter under omrøring. Pass på at potetene ikke svir seg eller setter seg fast i bunnen. Melken vil gradvis tykne (stivelse)og ble fløteaktig i konsistensen. Mens potetene koker, forvarm ovnen til 220 grader. Gni sidene av en ildfast form (min ovale form er 26 cm på de bredeste og ta