Innlegg

Viser innlegg fra august 23, 2015

KYLLING, KYLLING, KYLLING OG ATTER KYLLING

Bilde
VI BRUKER HELE KYLLINGER,  KYLLINGFILEER, KYLLINGVINGER OG KYLLINGLÅR. Jeg lager gryteretter, salater, supper og grillede/stekte lår eller vinger.  Det som er helt klart er at bare litt salt og pepper gir ingen stor smaksopplevelse av dette kjøttet. Det smaker rett og slett altfor lite i seg selv. Det som er fabelaktig med kyllingkjøtt, er evnen det har til å ta opp i seg andre smaker. Det er kanskje det er derfor jeg bruker den så mye, jeg kan eksperimentere fritt, og smakene blir alltid helt forskjellige. En fergetur til Sveriges rimelige kjøttdisker, gjorde at i frysern vår er det både hel kylling, kyllingbryst, vinger og lår.  De er jo lekre, ikke sant? For å få smak til slike små klubber kan framgangsmåten varieres og her er noen noen av mine forslag. MARINADER TIL KYLLINGKJØTT A. 3 ts flytende honning 3 ts soyasaus saften fra 1 lime skallet fra 1 lime 2 fedd hvitløk 3 cm ingefær nykvernet pepper 1 ss finhakket mynte evt. 1 chili B. 2 ts honning revet sk

STEKT UER

Bilde
EN LEKKERBISKEN FOR SKIKKELIGE FISKEKJENNERE Min nærmeste fiskedisk, Meny sentrum i Larvik, en utmerket butikk.  I går overrasket de med noe så spesielt som fersk uer.  Den dypvannsfisken som langs kysten, i tidligere tider, bare fulgte med og ble saltet. Mest for å variere kosten og å utnytte den, siden den nå engang var der. Den ble ikke tatt på alvor og var det billigste du kunne få. Ikke sånn i dag nei, jo skjeldnere, jo dyrere. Men du verden for en smak. Noe helt for seg selv. Fast og litt kjøttfull. Dessverre ser denne fisken utrolig stygg ut, med tjukt skinn, masse skjell og hvasse, skarpe ben. Det er ingen spøk å filetere noe sånt.  Heldigvis, Meny stillte opp. Ferdig filetert virket den ikke lengere så uinntagelig. Delt i sine enkelte faktorer Alt som ikke skulle brukes til middag ble lagt i fyseren, så koker jeg kraft på det til ei fiskesuppe en annen gang. Fileene ble stekt og servert til unison jubel rundt middagsbordet. Unison jubel vil si: takknemlige bli

DET ER MANGE MÅTER Å BRUKE HVITLØK PÅ

Bilde
DET SKJER AV OG TIL AT NOEN LESERE TAR KONTAKT Denne gangen kom en bekjent et spørsmål om å legge hvitløk i olje. Dette var litt ukjent for meg, og satte tenkeboksen igang. Nå har jeg løst den floken. Kom til å tenke på hvordan jeg behandlet ramsløk i vår. Da var jo svaret klart. Det er lurt å gjøre dette, du får en deilig hvitløksolje som er deilig å steke i og å ha i dressinger osv. Der hvor du ikke vil ha hele fedd med hvitløk. Allikevel har du fedd somholder seg friske uten grønne groer og uten uttørking over et par uker.  Det som er aller best er at ut i oljen kommer ikke de elementene som skaper vond lukt fra fordøyelsen.  Det er bare å sette igang Mengden avhenger virkelig av hvor mye du vil ha. Kanskje lurt å gå litt forsiktig til verks fra starten? Oppskrift 2 dl raps eller solsikkeolje 1-2 hvitløk eller så mange fedd du vil ha Skrell hvitløken. Bland den med oljen. Hell hvitløken og oljen over i en flaske. Oppbevares i kjøleskap, men ikke for lenge.  Vil ogs

EPLE OG LØKKOMPOTT

Bilde
JADA, JEG VET JEG HAR HATT OPPSKRIFTER OM LØK-KOMPOTT PÅ BLOGGEN TILDLIGERE. Men siden løk og epler er veldig sunt, veldig smakfullt, løk er billig og det er så lett å lage noe godt av løk. Derfor holder jeg på.  Første gangen jeg laget denne kompotten var det som tilbehør til andebryst. Andebryst er jo ikke hverdagsmat, så jeg har prøvd det ut som tilbehør til svinekoteletter, kjøttkaker(uten brun saus) og lammekoteletter. Det smakte godt sammen med alle disse, men til svinekottelettene var det der denne kompotten gjorde seg best.  Har også tenkt at dette er utmerket som ribbetilbehør. Det hender jo at man ønsker å ha ribbe utenom juleaften og tradisjonene med saus og surkål. Da anbefaler jeg å prøve dette. Som du ser blir løken litt blass i farven, men hva gjør nå det? Dette smakte friskt og godt. Oppskrift for 4 personer 1-2 ss smør 2 rødløk 2 grønne epler 1-2 ss sukker 1/2 dl eplejuice salt/pepper Fres løken i smøret et par minutter og tilsett eplebitene. La

HAR ALLTID VÆRT GLAD I Å LEGGE PUSLESPILL

Bilde
DET ER NÅ I MIN ALDER ERSTATTET MED STEINLEGGING. OM FÅ ÅR ER DET MOTSATT, Da blir steinlegging for tungt, da må jeg pusle på spisebordet med 1000 eller 1500 brikker og et passelig romantisk motiv med vakre landskaper, kanskje med intrikate steinmønster lagt av skikkelige steinleggere.  Passerte noen polske sånne i dag nede i gata. De lager et fint mønster og solid for å gå på i mange år.  Hos meg gjør jeg så godt jeg kan med det jeg har. Benken har funnet en hvileplass og jeg er fornøyd. Du skjønner hva jeg sier når jeg sier puslespill Måtte jo utnytte de siste tørre dagene, å gjøre denne jobben i regnvær er ikke gøy. Dette har ventet på meg siden i mai, ikke rart jeg er fornøyd. Håper at steinenes mange former og farger kommer fram. Det er mulig at noe må korrigeres, men foreløpig er jeg fornøyd. Benken har en solid og plan plass å stå på, det er godt å sitte der, jeg har gjort alt arbeidet selv fra steinplukking, til å kjøre bort overflødig jord.  Sist men ikke mins

EGG PÅ NYE MÅTER

Bilde
NÅR MAN ER PÅ UTKIKK ETTER NYE MÅTER Å LAGE KJENTE TING PÅ Da dukker det opp litt av hvert.  Når man er så glad i egg som jeg, så kommer uvilkårlig tanken på variasjon dukkende opp. Jeg har et minne om at TV kokken Nigella Lawson hadde et innslag om egg med tilbehør i ildfast skål til frokost. Dette må prøves tenkte jeg. Til frokost brukte hun bacon/ skinkeskive, og tomater med brød til.  Jeg tenkte dette heller som et mellommåltid med lite kalorier, altså mest grønnsaker og egg. Slik ble det,  Oppskrift: Små ildfaste former, 1 porsjons 1 egg pr person  1-2 ss grønnsaker etter eget valg salt/pepper Stekeovn 180 C i 4 min Det kan være lurt å forvelle grønnsakene først, men det viktigste er å kutte dem i ganske små biter før du fyller dem i skåla.  Dryss på det krydderet eller de urtene du vil, hell et egg over i hver skål, sett inn i forvarmet stekeovn til egget stivner. Pass på slik at egget ikke blir helt hardkokt, da blir det litt mindre smakfullt. Hvis du liker smake

NORGES KORFORBUND, DU VISSTE KANSKJE IKKE DET, MEN DER TILHØRER JEG

Bilde
JODA, JEG HAR FLERE STEDER JEG FØLER MEG HJEMME, I KORET MITT FOR EKSEMPEL. Vi skuer mot toppen Norges korforbund har allikevel en spesiell plass i mitt hjerte.  Denne gangen har jeg vært på den årlige oppstarten for jobbe-semesteret for oss som har sagt ja til å sitte i styrer i hvert vårt distrikt. I år møttes vi i Arendal, vakre og sommerlige Aredal.  Her møter jeg mennesker fra Røros i nord-øst til Flekkefjord i sør-vest. De samlingene vi har der kjennes verdifulle. Et møte med mennesker som alle har den samme tilhørigheten. Der forstår vi litt mer av hvordan organisasjonen fungerer og hva den enkelte kan bidra med på sitt nivå.  Der treffes folk som er fokuserte, dyktige, kreative og seriøse. Enda har jeg  ikke snakket om all syngingen vi gjør, om alle samtalene, om alle vitsene og bar/pub-besøkene vi går på etter møtene.  Mennesker fra forskjellige deler av landet som møtes 1 eller flere ganger i året, vi blir ganske godt kjente etterhvert, og alle tilfører meg n