INNHØSTING AV MARKENS GRØDE HAR VÆRT EN VIKTIG DEL AV LIVET MITT
OPPVOKST PÅ EN GÅRD, MIDT I EN POTETÅKER ELLER VAR DET GULRØTTER. DET HØRTE MED TIL ÅRETS SYKLUSER.
Det var engang at på 70 tallet med ideer om sjølberging grep tak i alt og alle. Ideer som var gjennomgripende overalt og gjennom alt av samfunnet.
Innhøsting av bær og frukt og grønnsaker var jo bare ett resultatene av det. Sying, strikking, veving og alt annet håndarbeid vi kunne komme på var hobbyene våre. Men alt kommer til en ende. Snipp, snapp, snute, nå er det eventyret ute
Det eneste som er igjen av dette i mitt liv, er matlaging og 2. 3. hvert år å plukke Slåper.
Jeg finner disse sjeldenhetene på det naturvakre stedet som heter Mølen som er slutten av Vestfoldraet.
I år var det mye av disse små plommene. Men jeg kan betro deg at de plukkes ikke uten med blod og tårer. Blod fordi det er et tornekjerr som hører hjemme i eventyret om Tornerose, tårer fordi det er steike vondt å kjempe seg fram til en liten avling.
![]() |
De er jo vakre |
Men tornene vises ikke på dette bildet, like greit. Det er nok at jrg og allr som har forsøkt å plukke dem kjenner til hvor fæle de er.
![]() |
Det ble litt over en liter |
Som en litt skadet og såret kriger hadde jeg oppmåling på kjøkkenbenken
![]() |
Så skal de renses |
Så kommer vi til et hopp i fortellinga. På dette tidspunktet måtte plommene være plommer og så gikk jeg en tur på polet. Ca 60% sprit måtte jeg hente hjem for å starte høstens mest spennende prosjekt. Jeg lagde slåpelikør.
![]() |
Nå er jeg klar som selvutnevnt prøvesmaker |
Ca 2 måneder senere, jeg siler og heller den vakre burgunderrøde drikken over på ei flott flaske fra tidligere tider.(fin konjakk).
Det smaker fortreffelig og en stor dose selvkontroll må aktiveres, ellers er det borte før jeg får sukk for meg.
Klikk her for mer om slåper
Kommentarer
Legg inn en kommentar